Jdi na obsah Jdi na menu
 


je třeba si uvědomit

21. 8. 2011

Border kolie je pes s vysokou úrovní intelektu. Musel často dávat rozutíkané stádo dohromady, spoléhal se pouze na vlastní schopnosti a bystře přijímal náhlá řešení podle momentální situace, což z něho postupem času udělalo bystrého a nezávislého psa. Nepotřebuje již vůbec pomoc pastýře – člověka. Vrozený instinkt k pastvě je nezničitelný. Je schopen pást vše, co se jen hýbe – ať už to jsou kachny, ovce, kočky, auta nebo děti. Potřebuje stále něco dělat, aby dal průchod své energii. Je využíván nejen jako pastýřský pes, ale také jako vynikající závodník v agility, fly-boll (letící míč) a v frisbee firstbee (letící disk), v nichž často vítězí.
Bude dobrým společníkem v rukách zkušeného majitele, který pejskovi umožní pro něho tolik důležitou aktivitu a správnou péči, což ještě zaštítí svojí láskou. V rukách nezkušeného majitele se pes může stát nervózním a snadno podrážděným. Chovatel při prodeji border kolie by měl novému majiteli připomenout, že nesnese uzavřený prostor. Je to výborný hlídač, má rád svoji rodinu a jejich kamarády, je velmi chytrý a oddaný společník. O děti bude oddaně pečovat. Velice rychle se učí novým pokynům. Svému pánovi může nosit snídani, mobilní telefon, projíždí se na kolečkových bruslích. Border kolie byl hlavním aktérem mnoha filmů, z nichž mezi nejznámější patří například Mistr pes (Itálie), Maličký (USA). Během natáčení se ukázali jako velice klidnými a samostatnými psy. Měli obrovskou chuť pracovat. První border kolie byli zaregistrované Jamesem Raidem v roce 1915, ale jako výstavní pes se stal známým až později. Hlavní námitkou odborníků bylo to, že je to pouze pracovní pes, který nemá čistou genetickou linii. Nyní po uplynutí mnoha let má plemeno již předurčený genotip, ale jeho pastýřské schopnosti jsou před vymizením.
Standard plemene byl přijat anglickým cannal clubem v roce 1976.
 

Abychom pochopili různorodost vzhledu a schopností border collie, je třeba si uvědomit, že psi byli chováni za účelem různé práce kolem ovcí, a tak, aby vyhovovali práci v mnoha rozdílných podmínkách a v kopcovité krajině staré Highland. Collie, jedni z předků nynější border kolie, byli psi silní, těžko ovladatelní, drsní vůči stádu. Velšské kolie, další předci moderní border kolie, byly menší, ale hbitější, perfektní na pasení v řídce obydlených kopcovitých regionech Walesu. Předci současné border kolie byli chováni v daleko více variantách než dnes. Tenkrát bylo tolik plemen pracovních ovčáckých psů, stejně tak jako bylo hodně různých plemen ovcí. Většina původních plemen vymřela nejen kvůli tomu, že dravci ohrožující stáda zmizeli, některá ztratila svoje užití, protože již nebylo třeba jejich specializovaných schopností. Některá, protože již nebylo třeba silných vytrvalých psů ke hnaní stád ovcí a skotu na trhy, když se vybudovala železnice a později nákladní automobily převzaly tuto práci.